Humalog 200 U/ml – užití v klinické praxi - Dohnalová, Lenka (Kazuistiky v diabetologii, 2018)
Kazuistika popisuje 52letého pacienta s diabetes mellitus (DM) 1. typu, který mu byl diagnostikován ve 20 letech. Pacient byl ihned léčen inzulínem v intenzifikovaném režimu. Vzhledem k nárůstu aplikované dávky inzulínu lispro na 64 jednotek na den a bazálního inzulínu (Humulin N) na celkovou dávku 66 jednotek na den bylo v lednu 2016 přistoupeno k léčbě inzulínem lispro v koncentraci 200 U/ml a zároveň provedena také změna bazálního inzulínu (Humulin N) na inzulín glargin (Abasaglar) v jedné dávce ve 21 hod. Během dvou let došlo ke snížení dávky o 22 jednotek u lispra a dávka bazálního inzulínu (Abasaglar) byla snížena o 18 jednotek. Zároveň došlo k redukci hmotnosti o 5 kg, zlepšení hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c) o 13 mmol/mol (ze 72 mmol/mol na 59 mmol/mol) a poklesu hypoglykemických epizod. Všechna tato fakta vedla ke zlepšení compliance pacienta a jeho adherence k léčbě své celoživotní choroby.
Keywords: Insulin Lispro; hypoglykemie; diabetes mellitus 1. typu; Hypoglycemia; hmotnostní úbytek; inzulin glargin; Humans; mužské pohlaví; Insulin Glargine; lidé; inzulin Lispro; lidé středního věku; glykovaný hemoglobin; Middle Aged; Male; Diabetes Mellitus, Type 1; Weight Loss; Glycated Hemoglobin