Rostliny s potenciální antidiabetickou aktivitou. 3. část - Sychrová, Alice (Kazuistiky v diabetologii, 2018)
Fytoterapie má nezastupitelnou roli v léčbě diabetes mellitus (DM) především pro svůj adjuvantní účinek, který může vést ke snížení spotřeby klasických farmak a oddálit nástup pozdních komplikací diabetu. Na trhu je dostupné velké množství fytoterapeutik, která jsou registrována jako léčiva nebo potravní doplňky. Cílem této práce je představit přehled vybraných rostlinných drog s prokázaným podpůrným terapeutickým účinkem se zaměřením na preklinické i klinické studie.
Keywords: Nigella sativa; Gymnema sylvestre; Galega; Morus; léčivé rostliny; hypoglykemika; Plants, Medicinal; fytoterapie; Eucalyptus; Hypoglycemic Agents; Momordica charantia; Phytotherapy