Faktitivní porucha - Slováčková, Birgita; Žirko, Rastislav; Slováček, Ladislav (Psychiatrie pro praxi, 2018)
U faktitivní poruchy pacient předstírá příznaky, agravuje nebo se sebepoškozuje. Na rozdíl od simulace to nedělá z vědomě zištných důvodů. Primárním cílem je získat lékařskou péči a zájem druhých. Autoři ve svém sdělení popisují případ mladé ženy s projevy závažné faktitivní poruchy. Poukazují na složitost přesnější diagnostiky u nemocných s rozmanitými či závažnými somatickými příznaky, které nejsou dostatečně vysvětlitelné současnými medicínskými postupy.
Keywords: dospělí; faktitivní poruchy; šikana; Adult; bolesti břicha; lidé; Diagnosis, Differential; hraniční porucha osobnosti; výsledek terapie; Borderline Personality Disorder; Humans; Factitious Disorders; Bullying; diferenciální diagnóza; Abdominal Pain; Treatment Outcome; ženské pohlaví; Female