Nové indikace dabigatran etexilátu - Veselý, Jiří (Remedia, 2018)
Dabigatran etexilát má své pevné místo v prevenci cévní mozkové příhody u nemocných s fibrilací síní i v léčbě a zejména v sekundární prevenci žilního tromboembolismu. V roce 2017 byly publikovány studie, které ověřily nové možnosti antikoagulačního zajištění pacientů podstupujících katetrizační ablaci fibrilace síní a antitrombotického zajištění pacientů s fibrilací síní podstupujících perkutánní koronární intervenci. Ve studii RE‑CIRCUIT vedla léčba dabigatranem k významně nižšímu výskytu krvácivých příhod ve srovnání s warfarinem v osmitýdenním období po katetrizační ablaci. Ve studii RE‑DUAL PCI byla pak prokázána vyšší bezpečnost dvojkombinace inhibitoru P2Y12 a obou dávek dabigatranu oproti standardní triple terapii s warfarinem.
Keywords: hodnocení léčiv; antikoagulancia; Randomized Controlled Trials as Topic; Statistics as Topic; Ticlopidine; Atrial Fibrillation; statistika jako téma; dabigatran; Aspirin; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; antagonisté purinergních receptorů P2Y; Catheter Ablation; krvácení; lidé; koronární angioplastika; katetrizační ablace; Stroke; warfarin; Dabigatran; tiklopidin; tromboembolie; Percutaneous Coronary Intervention; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; Drug Evaluation; Practice Guidelines as Topic; Hemorrhage; kombinovaná farmakoterapie; randomizované kontrolované studie jako téma; Warfarin; fibrilace síní; Thromboembolism; Drug Therapy, Combination; Humans