Možnosti chirurgické léčby u "high dysplastic" spondylolistéz, zhodnocení velikosti repozice olistetického obratle v závislosti na chirurgickém výkonu - Vyskočil, Robert; Cienciala, Jan; Sklenský, Jan; Repko, Martin (Ortopedie, 2018)
Úvod: Spondylolistéza či olistéza je definována jako patologický stav páteře, při kterém dochází nejčastěji k ventrálnímu až ventrokaudálnímu posunu kraniálního obratle vůči kaudálněji uloženému obratli. Specifickým typem v problematice spondylolistéz je tzv. "high dysplastic" spondylolistéza (dále HDDS), vznikající na podkladě dysplastických změn v oblasti lumbosakrálního přechodu. Možnosti terapie HDDS: Konzervativní terapie spočívající v imobilizaci v sádrovém korzetu, k nápravě spinopelvických parametrů nevede ani rehabilitace. Na našem pracovišti proto jako léčbu HDDS preferujeme terapii chirurgickou, a to 360° fúzi s repozicí a stabilizací postiženého segmentu. Materiál a metody: Na naší klinice jsme v období 2004-2016 operovali pro HDDS celkem 32 pacientů. U operovaných pacientů jsme hodnotili velikost skluzu předoperačně, v časném pooperačním období a rok od operace, společně s komplikacemi spojenými s operačním řešením. Výsledky chirurgické léčby: Operačním řešením došlo ve srovnání s předoperačním velikostí skluzu k redukci skluzu o 50 %. Hodnocení retence repozice rok od operace neukázalo signifikantní změnu oproti stavu v časném pooperačním období. Četnost neurologických komplikací dosahovala 13 %. Diskuse a závěr: Chirurgická léčba, která spočívá v repozici a stabilizaci obratlových těl, se nám jeví jako nejvhodnější terapeutická možnost řešící patologicko-anatomickou podstatu HDDS. Podle výsledků měření na našem souboru pacientů vedlo chirurgické řešení oproti původní velikosti skluzu ke zlepšení postavení obratle L5 o více než 50 %.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; Male; Spondylolisthesis; retrospektivní studie; mladý dospělý; Adolescent; Adult; dospělí; Spinal Fusion; mužské pohlaví; spondylolistéza; Spine; mladiství; Treatment Outcome; lidé; ženské pohlaví; Humans; páteř; fúze páteře; Retrospective Studies; Female; retence repozice; ortopedické výkony; Orthopedic Procedures