Současné možnosti katetrizační ablace komorových tachykardií u strukturálních onemocnění srdce - Peichl, Petr; Kautzner, Josef (Intervenční a akutní kardiologie, 2018)
Podobně jako u jiných poruch srdečního rytmu se strategie katetrizační ablace komorových tachykardií (KT) u nemocných se strukturálním postižením srdce postupně vyvíjejí. V současné době je dominantní léčebnou strategií substrátová ablace, která vede k lepším výsledkům než konvenční mapování aktivační sekvence při KT. Rozvoj zobrazovacích metod umožnil přesnější charakteristiku arytmogenního substrátu a byla vyvinuta řada nových ablačních metod, které umožňují účinně ovlivnit substrát i v dříve nedosažitelných místech. Přesto představují tito pacienti vzhledem ke komplexnímu arytmogennímu substrátu, který je často uložen intramurálně či epikardiálně, pro elektrofyziology výzvu. Pro nemocné s arytmickou bouří může přitom úspěšná ablace představovat život zachraňující výkon. Cílem tohoto přehledu je přiblížit současné možnosti katetrizační léčby KT u strukturálního onemocnění srdce.
Keywords: kardiomyopatie; metaanalýza jako téma; Catheter Ablation; diagnostické zobrazování; echokardiografie; amiodaron; katetrizační ablace; statistika jako téma; Ventricular Fibrillation; kardiocentra; lidé; komorová tachykardie; Multicenter Studies as Topic; Cardiomyopathies; fibrilace komor; Tachycardia, Ventricular; Cardiac Care Facilities; Statistics as Topic; multicentrické studie jako téma; Echocardiography; Amiodarone; Humans; Defibrillators, Implantable; Meta-Analysis as Topic; Diagnostic Imaging; defibrilátory implantabilní