Infekce jaterní cysty při polycystóze jater jako zdroj sepse - Růžičková, Gabriela; Gabalec, Libor (Gastroenterologie a hepatologie, 2018)
Cysty jater jsou častým nálezem na zobrazovacích metodách. Polycystické postižení jater popisujeme při počtu minimálně 10 cyst. Vyskytuje se nejčastěji jako součást polycystického onemocnění ledvin nebo jako izolované polycystické postižení jater. Onemocnění je obvykle asymptomatické a nevyžaduje léčbu. U pacientů s postižením ledvin bývá v popředí klinického obrazu renální selhání. Komplikace polycystózy jsou vzácné, jedná se o krvácení do cysty, vznik portální hypertenze, ikterus a jaterní selhání. Závažnou komplikací je infekce jaterní cysty, která vyžaduje jak antibiotickou terapii, tak radiologickou nebo chirurgickou intervenci z důvodu vysokého procenta selhání samotné antibiotické léčby. Z antibiotik je doporučeno podávání chinolonů. Medikamentózní léčba ať analogy somatostatinu, m-TOR inhibitory či ursodeoxycholovou kyselinou je zatím zkoušena pouze v klinických studiích. Intervenční radiologie může pomoci arteriální embolizací hepatické arterie nebo perkutánní aspirací a následnou skleroterapií cysty. Existuje několik klinických klasifikací uvedených v článku, které lze použít k rozhodnutí o nutnosti chirurgického řešení a případně transplantace jater. Prezentujeme případ 60letého muže s dědičnou polycystózou ledvin a jater, léčeného pro septický stav při infekci jaterní cysty. Parenterální antibiotická terapie sice vedla k ústupu febrilií a úpravě laboratorních hodnot, k ústupu subjektivních obtíží však došlo až po odsátí obsahu infikované cysty. Pacient byl vzhledem k pokročilosti onemocnění a riziku recidivy infekce cyst indikován k transplantaci jater.
Keywords: Liver; chinolony; Polycystic Kidney Diseases; klinické laboratorní techniky; Cysts; Punctures; Quinolones; Clinical Laboratory Techniques; játra; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; sepse; Sepsis; komorbidita; lidé; Comorbidity; Anti-Bacterial Agents; Treatment Outcome; cysty; Male; počítačová rentgenová tomografie; lidé středního věku; polycystická choroba ledvin; mužské pohlaví; punkce; antibakteriální látky; Middle Aged; polycystóza jater; Humans