Terlipresin – stále nepostradatelný ve dvou indikacích - Gottfriedová, Halima (Gastroenterologie a hepatologie, 2018)
Terlipresin byl poprvé vyroben před 54 lety v tehdejším Československu. Jedná se o lék s výrazným vazokonstrikčním a protikrvácivým účinkem, který působí vazokonstrikci především splanchnického řečiště s následným snížením portálního tlaku a průtoku v portosystémových kolaterálách. Nevyžaduje kontinuální podání a je možné ho podávat frakcionovaně. V klinické praxi je užíván především při akutním krvácení z jícnových varixů a hepatorenálním syndromu. Mezi další indikace terlipresinu patří krvácení z portální gastropatie, krvácení z trávicího a urogenitálního ústrojí u dětí i dospělých a lokální použití během gynekologických operací na děložním čípku. Léčba akutního varikózního krvácení terlipresinem je dnes dána jasně stanovenými postupy a měla by být zahájena již při prvním kontaktu s pacientem. Terlipresin v této indikaci snižuje mortalitu i riziko recidivy krvácení. U jedinců s hepatorenálním syndromem je terlipresin preferovaným lékem, který snižuje mortalitu a zlepšuje funkci ledvin u hepatorenálního syndromu 1. i 2. typu. Pro diagnózu hepatorenálního syndromu neexistuje jednoznačně doporučené dávkovací schéma terlipresinu ani doporučená doba léčby. Rekurence onemocnění po vysazení terlipresinu je obvykle řešena opětovným nasazením léku. Hlavním nežádoucím účinkem terlipresinu je myokardiální, splanchnická a akrální ischemie.
Keywords: Hemorrhage; krvácení z varixů; Gastrointestinal Hemorrhage; Esophageal and Gastric Varices; krvácení; Hypertension, Portal; Humans; děložní krvácení; Uterine Hemorrhage; vasopresiny; Hepatorenal Syndrome; ezofageální a žaludeční varixy; terlipresin; hepatorenální syndrom; portální hypertenze; krvácení z jícnových varixů; Drug Evaluation; gastrointestinální krvácení; hodnocení léčiv; Vasopressins; lidé; Terlipressin