Plicní postižení u protilátkových deficitů - Milota, Tomáš (Farmakoterapeutická revue, 2018)
Protilátkové imunodeficity patří k nejčastějším poruchám imunitního systému. Nejčastěji se manifestují recidivujícími respiračními infekty. Především u primárních poruch imunity se vyskytují ale také neinfekční komplikace jako autoimunitní, lymfoproliferativní či granulomatózní choroby, které mohou postihnout respirační trakt. Příklad primárního imunodeficitu spojeného s dysregulací imunitního systému je běžný variabilní imunodeficit. Jedná se jak o poruchy spojené s obstrukční, tak s restrikční ventilační poruchou. Klíčová je včasná diagnostika a zahájení adekvátní terapie. Tento přístup vyžaduje multioborovou spolupráci pneumologa a imunologa.
Keywords: dospělí; intravenózní imunoglobuliny; Hyqvia, Cuvitru; Female; Adult; ženské pohlaví; běžná variabilní imunodeficience; lidé; Immunoglobulins, Intravenous; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; antibiotická profylaxe; agamaglobulinemie; Common Variable Immunodeficiency; chronická obstrukční plicní nemoc; Aged; Agammaglobulinemia; senioři; Antibiotic Prophylaxis; Humans