Neopioidní analgetika - Fricová, Jitka (Časopis lékařů českých, 2018)
Neopioidní analgetika jsou běžně používána k léčbě mírných a středně silných bolestí akutních i chronických. Mohou se používat jako monoterapie, vyšší účinnost však mají v kombinacích se slabými a silnými opioidy. Na rozdíl od opioidů při dlouhodobém užívání nesteroidních antirevmatik (NSA) nevzniká fyzická závislost. Jednou z hlavních nevýhod NSA je riziko gastrointestinálních nežádoucích účinků, zejména krvácení do trávicího traktu. To je zvýšené především u vředové choroby a po vyšších dávkách, ale i u starších osob (nad 65 let) a také při současném podávání kortikoidů, antikoagulancií nebo dalších léků ze skupiny NSA.
Keywords: renální insuficience; Dipyrone; antiflogistika nesteroidní; neopioidní analgetika; Analgesics, Non-Narcotic; metamizol; ibuprofen; lidé; Hepatic Insufficiency; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; inhibitory cyklooxygenasy 2; bolest; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; paracetamol; jaterní insuficience; antipyretika; Antipyretics; Ibuprofen; Pain; Acetaminophen; Renal Insufficiency; Humans