Umělá inteligence v medicíně - Hendl, Jan (Medsoft ..., 2018)
Termín umělá inteligence (AI) je aplikovatelný k široké škále postupů v medicí- ně, jako jsou robotika, medicínská diagnostika, medicínská statistika a humánní biologie. AI (a robotika) zcela mění prostředí medicíny a zdravotní péče. Vlna inovací transformuje proces klinického rozhodování, monitorování pacientů a péče, mění i přístup zdravotní péče o celou populaci (preventivní péče). Tyto změny také budou měnit role ošetřujícího personálu. Bude se měnit potřebné vzdělání a dovednosti. AI uvolní kliniky pro ostatní typy práce, což jim umožní více se věnovat smysluplné péči o pacienta. Příspěvek upozorňuje na trendy a perspektivy uplatnění umělé inteligence v medicíně.
Keywords: robotika; umělá inteligence; lidé; Medical Informatics Applications; využití lékařské informatiky; Robotics; Humans; Artificial Intelligence