Užití referenčních modelů ve zdravotnické informatice - Seidl, Libor; Potůček, Michal (Medsoft ..., 2018)
Součástí návrhu informačních systémů je vedle analýzy klinické domény i konstrukce aplikačního datového modelu. Přehledový článek nabízí popis dostupných referenčních modelů EN 13606 a HL7 RIM, jejich rozsah, základní vlastnosti i způsoby užití. Záměrem je sjednocení konceptuálního myšlení, usnadnění modelování klinické domény a v určitých případech snad realizace aplikačního modelu na základě některého z referenčních modelů. Taková aplikace je vždy snáze integrovatelná a propojitelná s ekosystémem zdravotnictví pomocí standardizovaných datových protokolů, které na referenční modely spoléhají. Článek se zamýšlí nad úskalími při použití modelů HL7 FHIR a DASTA jakožto referenčními modely pro aplikační modely. Ve výsledcích je popsána zkušenost s adaptací HL7 FHIR DSTU 1.0.2 jako aplikačním modelem.
Keywords: informační systémy; Information Systems; šíření informací; Medical Informatics Applications; Information Dissemination; telemedicína; datový model; referenční model; Medical Informatics Computing; EN 13606; Telemedicine; HL7; využití lékařské informatiky; lékařská počítačová informatika; DASTA