Epidemiologie mírné kognitivní poruchy - Janoutová, Jana; Ambroz, Petr; Kovalová, Martina; Machaczka, Ondřej; Němček, Kateřina; Zatloukalová, Anna; Mrázková, Eva; Košta, Oto; Hálová, Alice; Hosák, Ladislav; Janout, Vladimír (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Východiska: Mírná kognitivní porucha (mild cognitive impairment; MCI) je přechodnou fází mezi kognitivními změnami u fyziologického stárnutí a časnou demencí. Amnestická forma MCI je považována za předstupeň Alzheimerovy choroby. S rychlým vzestupem počtu starších osob souvisí také zvýšení prevalence chronických nemocí vč. postižení kognice a následně demence. Cíl: Cílem práce je popsat faktory ovlivňující zhoršování kognice s vývojem MCI a následně demence. Hypertenze, hypercholesterolemie, diabetes mellitus a obezita jsou častější ve středním věku a přispívají k riziku demence ve vyšším věku prostřednictvím různých cerebrovaskulárních nemocí a zánětlivých a neurodegenerativních mechanizmů. Zároveň jsou s úbytkem kognitivních funkcí spojovány faktory behaviorální a psychosociální. Práce přináší přehled možných vaskulárních, behaviorálních a psychosociálních rizikových faktorů MCI a demence. Závěr: Znalost rizikových faktorů MCI a demence umožní včasnou prevenci a účinnou terapii těchto závažných onemocnění.
Keywords: rizikové faktory; Dementia; Cognition Disorders; demence; Aging; Risk Factors; lidé; kognitivní poruchy; stárnutí; Humans