Vývoj a přehled využití chemoterapie a role radioterapie a chirurgie u pacientů s nově diagnostikovaným tumorem a karcinomem pankreatu v běžné 5leté praxi centra - Vokurka, Samuel; Votavová, Marie; Kulhánková, Jana; Korunková, Hana; Fiala, Ondřej; Štěrbová, Klára; Svoboda, Tomáš; Vojtíšek, Radovan; Matějka, Vít Martin; Fínek, Jindřich (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Chemoterapie (CHT), chirurgická léčba a radioterapie (RT) jsou zásadní modality v léčbě malignit pankreatu. Jejich využití v praxi bývá ovlivněno řadou faktorů. Soubor pacientů a metody: Retrospektivní analýza indikací CHT, chirurgie, RT a výsledků CHT u pacientů referovaných s tumorem pankreatu v Plzni v letech 2012–2016. Výsledky: Celkem 348 pacientů s mediánem věku 68 (19–89) let s nově diagnostikovaným tumorem pankreatu, resp. s histologicky/cytologicky verifikovaným karcinomem u 74,5 %, s v. s. karcinomem bez verifikace u 21 % a s jinou malignitou dále zde neanalyzovanou u 4,5 % (nejčastěji neuroendokrinní tumor). U pacientů s generalizací malignity (n = 195) byla explorativní laparotomie u 23 % pro cílený odběr tkáně nebo určení rozsahu, u 25 % operovaných byly založeny paliativní anastomózy, CHT byla realizována u 29 % generalizovaných, paliativní RT tumoru u 1 pacienta a RT metastáz u 3 pacientů. U pacientů s lokálním nebo region uzlinovým postižením (n = 137) byla laparotomie u 59 %, R0 resekce u 34 (42 %) z 81 operovaných, R1 u 6 %, paliativní anastomózy byly založeny u 17 % operovaných a ireverzibilní elektroporace provedena u 1 pacienta, CHT nebo radioterapie (RCHT) byla celkově realizována u 46 % pacientů většinou v paliativním nebo adjuvantním záměru (adjuvantní CHT nebo RCHT po R0, R1 resekci byla u 61 %). Nejvíce využívanou CHT byla monoterapie s gemcitabinem nebo FOLFIRINOX. Indikace CHT při generalizaci s cytologickou/histologickou verifikací karcinomu a bez odmítnutí léčby pacientem byla v roce 2012 navržena u 16 %, v roce 2014 u 49 % a v roce 2016 u 84 % pacientů, a v případě lokálního nebo region uzlinového postižení to bylo u 40, 55 a 86 % pacientů. Medián celkového přežití při generalizaci a nepodstoupení (n = 137) vs. podstoupení (n = 56) CHT byl 2 vs. 8 měsíců (p = 0,0001), a u lokálního nebo region uzlinového postižení při nepodstoupení (n = 74) vs. podstoupení (n = 62) CHT to bylo 5 vs. 16 měsíců (p = 0,0001). Závěr: CHT a chirurgie jsou dominující modality. Došlo ke zřetelnému nárůstu indikací CHT a histologických/cytologických verifikací karcinomu, kdy zásadním faktorem je nárůst četnosti rozhodnutí o únosnosti a prospěchu CHT, příp. dokončení plné diagnostiky tumoru pankreatu. Při stále velmi silně limitovaných výsledcích léčby karcinomu pankreatu je nutné pečlivé posouzení každé indikace a přání pacienta, vždy ale se snahou o vědomí, že i v případě pokročilého onemocnění, může CHT prospěch přinést, byť limitovaný.
Keywords: Young Adult; analýza přežití; retrospektivní studie; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; mladý dospělý; Adult; Aged; dospělí; laparotomie; senioři; Pancreatic Neoplasms; Survival Analysis; senioři nad 80 let; lidé; Humans; nádory slinivky břišní; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Laparotomy; Aged, 80 and over; Radiotherapy; radioterapie; Retrospective Studies; lidé středního věku; Middle Aged