Elektronická verze specifického dotazníku QOL-GRAV - Vachková, Eva; Čermáková, Eva; Gigalová, Veronika (Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech, 2016)
Cíl: Studie seznamuje s problematikou on-line hodnocením specifické oblasti kvality života, u které elektronická forma dotazníku zatím použita nebyla, a sice kvalitou života žen v těhotenství. Cílem bylo v pilotním šetření ověřit elektronickou verzi specifického dotazníku QOL-GRAV, dále zjistit vliv vybraných demografických proměnných na kvalitu života těhotných žen v elektronické verzi a identifikovat možné problémy související s verzí on-line. Metody: Jako metodu jsme použili náš specifický dotazník hodnotící kvalitu života v těhotenství QOL-GRAV obsahující 9 položek. Studie se zúčastnilo 51 fyziologicky těhotných žen. Výsledky: Elektronická verze dotazníku QOL-GRAV má vysokou reliabilitu, koeficient vnitřní konzistence Cronbachovo alfa je 0,81. Byly spočítány korelace jednotlivých položek dotazníku QOL-GRAV, interkorelační vztahy se pohybují s hodnotou Pearsonova korelačního koeficientu od 0,53 - 0,076. Dále byl zkoumán vliv demografických proměnných. Statisticky významný vztah byl zjištěn v souvislosti s délkou těhotenství, zaměstnáním, rodinným stavem. Závěry: Elektronická verze specifického dotazníku QOL-GRAV splňuje předpoklady pro individuální přístup v péči o těhotnou ženu, shromažďovaná data mohou sloužit jako podklad pro výzkumné účely. Dotazník je schopen rychle a jednoduše odhalit problémy, které mohou ovlivnit průběh těhotenství a může pomoci odhalit nejen somatické potíže, ale i problémy v psychosociální oblasti.
Keywords: Online Systems; lidé; těhotenství; Pregnancy; průzkumy a dotazníky; on-line systémy; Humans; Quality of Life; Surveys and Questionnaires; kvalita života; ženské pohlaví; Female