Snižování počtu císařských řezů v Krajské nemocnici Liberec – hodnocení podle Robsona - Zemanová, Dagmar; Čeloud, Roman; Velebil, Petr; Bydžovská, Ivana (Česká gynekologie, 2018)
Cíl studie: Využití modifikované Robsonovy klasifikace k retrospektivní analýze počtu císařských řezů, srovnání roku 2013 a 2016. Hodnocení faktorů ovlivňujících snížení počtu císařských řezů. Typ studie: Retrospektivní analýza dat. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení KNL, a.s., Liberec. Metodika: Srovnávali jsme počty císařských řezů v KNL v roce 2013 a 2016. Využito bylo modifikované Robsonovy klasifikace. Jednotlivé skupiny byly porovnány a data analyzována ke stanovení faktorů vedoucích ke snížení počtu císařských řezů v každé skupině. Výsledky: Došlo k poklesu počtu císařských řezů z 24,6 % na 14,5 %. Závěr: Robsonova klasifikace je vhodnou klasifikací k objektivnímu srovnání počtu císařských řezů. Je výhodnou metodou k analýze dosažených výsledků a je vhodným nástrojem ke stanovení strategie vedoucí k dosažení optimálního počtu císařských řezů.
Keywords: Cesarean Section; Statistics as Topic; lidé; retrospektivní studie; Female; Pregnancy; indikace císařského řezu; těhotenství; statistika jako téma; Delivery, Obstetric; Natural Childbirth; Retrospective Studies; vedení porodu, Robsonova modifikovaná klasifikace; přirozený porod; ženské pohlaví; císařský řez; Humans