Zvýšení hladin TFF3 u žen s karcinomem endometria - Neubert, David; Ondrová, Dana; Hambálek, Jozef; Maděrka, Martin; Sobková, Kateřina; Stejskal, David; Krejčí, Gabriela; Pilka, Radovan (Česká gynekologie, 2018)
Cíl: Trefoil peptidy patří do skupiny malých peptidů, jejichž exprese je místně i tkáňově specifická. Tyto peptidy by mohly být využity jako markery nádorového onemocnění dělohy. Typ studie: Experimentální studie. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika FN a LF UP, Olomouc; Oddělení klinické biochemie, Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice Prostějov. Metodika: V období od 2012 do 2015 podstoupilo osmdesát devět žen hysteroskopii a biopsii endometria pro krvácení v postmenopauze. U padesáti tří pacientek ve věku (průměr ± standardní odchylka) 63,4 ± 9,5 (33–80) let byl diagnostikován karcinom endometria, u šesti pacientek ve věku 62,9 ± 6,4 (55–74) let byla diagnostikována hyperplazie endometria a třicet pacientek ve věku 63,3 ± 9,3 (48–62) let s histologicky verifikovanou atrofií endometria tvořilo kontrolní soubor. V den výkonu byl každé pacientce odebrán vzorek venózní krve, který byl následně vyšetřen a byly stanoveny hladiny TFF1, TFF2 a TFF3. Výsledky: Hladiny TFF3 byly významně vyšší u pacientek s karcinomem endometria, ale ne ve skupině žen s endometriální hyperplazií. Hladiny TFF1 a TFF2 se v jednotlivých histopatologických skupinách významně nelišily. Závěr: Prokázali jsme zvýšené hladiny TFF3, ale ne TFF1 a TFF2 u pacientek s karcinomem endometria. U žen s endometriální hyperplazií nebyly hladiny TFF1, TFF2 a TFF3 zvýšeny.
Keywords: nádory endometria; Female; ženské pohlaví; lidé; hysteroskopie; trefoil proteiny; faktor TFF3; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Trefoil Factor-2; faktor TFF2; nádorové biomarkery; faktor TFF1; Aged; sérologické testy; Trefoil Factor-3; Trefoil Factors; Trefoil Factor-1; Hysteroscopy; Biomarkers, Tumor; lidé středního věku; Endometrial Neoplasms; Serologic Tests; senioři; Middle Aged; Humans