Vztah mezi cervikovaginální a orální HPV infekcí - Nipčová, Monika; Sláma, Jiří; Podlešák, Tomáš; Neumannová, Helena; Zikán, Michal; Sehnal, Borek (Česká gynekologie, 2018)
Cíl studie: Shrnutí současných vědomostí o vztahu orální a genitální HPV infekce u žen. Typ studie: Souhrnný přehled. Název a sídlo pracoviště: Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika Nemocnice Na Bulovce a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha; Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha; otorhinolaryngologické oddělení Nemocnice Na Bulovce, Praha. Metodika a výsledky: Infekce lidským papilomavirem (HPV) je silně spojována s rozvojem anogenitálních karcinomů a podskupiny dlaždicobuněčných karcinomů hlavy a krku, přestože dosud je poměrně málo známo o vztahu mezi orální a cervikovaginální HPV infekcí. Klíčovou otázkou u orální infekce je, zda může skrze sexuální nebo jiný kontakt či díky autoinokulaci vzniknout z genitální HPV infekce, nebo má být považována za zcela nezávislý jev. Četnost přítomné orální HPV infekce u žen s cervikální HPV infekcí je zásadní. Některé studie ukazují, že ženy s genitální HPV infekcí mají vyšší riziko orální infekce a HPV genotypový soulad s genitální infekcí je vyšší, než by odpovídalo náhodě. Avšak je třeba více dat k lepšímu porozumění přirozenému průběhu HPV infekce ve všech anatomických lokalitách. Závěr: Vztah orální k cervikovaginální HPV infekci zůstává nejasný. Nicméně publikovaná data naznačují, že HPV infekce v těchto dvou místech nejsou zcela nezávislé, ačkoliv shoda konkrétních genotypů je nízká.
Keywords: ženské pohlaví; Female; infekce papilomavirem; Humans; lidé; Prevalence; orální HPV infekce; cervikovaginální HPV infekce; prevalence; Male; mužské pohlaví; Papillomavirus Infections; genitální HPV infekce; Papillomaviridae