Vzťah bežeckej a reaktívnej agility a vybraných rýchlostných ukazovateľov v športových hrách - Horička, Pavol; Šimonek, Jaromír (Studia Kinantropologia, 2016)
Rýchlosť a agilita predstavujú samostatné pohybové schopnosti. Rýchlosť pohybu pozostáva z kognitívnych a reakčno-rýchlostných schopností a explozívnej akcelerácie. Chápanie pojmu agilita zahŕňa dva subkomponenty; rýchlosť zmien smeru pohybu ako aj kognitívne faktory. Cieľom práce je zistiť existenciu a charakter vzťahu reaktívnej agility a bežeckej agility, akceleračnej a bežeckej rýchlosti. Metódou práce bol kvantitatívny absolútny výskum. V sledovaných súboroch sme na zistenie úrovni reaktívnej, bežeckej agility, akceleračnej a bežeckej rýchlosti použili diagnostické zariadenie Fitro Agility Check, ďalej Illinois test, beh na 10 resp. 30 m. Prostredníctvom korelačnej analýzy sme zisťovali príčinný vzťah sledovaných ukazovateľov. Výsledky potvrdzujú, že vzťah reaktívnej agility s výberom riešenia k bežeckej agilite a ani k jednotlivých rýchlostným schopnostiam sa nepotvrdil.
Keywords: Basketball; lidé; pohybové schopnosti; sportovci; Humans; běh; tělesná výkonnost; testování; mladiství; Child; basketbal; Athletes; volejbal; dítě; reaktivní agilita; mladý dospělý; Adolescent; Physical Fitness; fotbal; Running; Young Adult; Soccer; lokomoce; Volleyball; Locomotion