Vliv fyzioterapie na kvalitu života pacientů s dětskou mozkovou obrnou - Sládeková, Nina; Zemanová, I; Žiaková, Elena; Kresánek, Jaroslav (Studia Kinantropologia, 2016)
Klinická studie se zabývala zjištěním a posouzením vlivu komplexní fyzioterapeutické léčby u pacientů s diagnózou dětská mozková obrna na kvalitu jejich života. Studie byla zaměřena zejména na vliv komplexní léčebné terapie na motorické funkce – stabilitu v sedě, stabilitu ve stoje a zlepšení v oblasti lokomoce. Objekt zkoumání tvořilo 20 pacientů s diagnózou DMO, všichni pacienti byli mobilní, bez kompenzačních pomůcek s lehkou nebo středně těžkou mentální retardací. Fyzioterapie probíhala v délce 6 týdnů. Vlivem komplexní fyzioterapeutické léčby se podařilo zlepšit motorické funkce – stabilitu v sedě, stabilitu ve stoje a jistější lokomoce, co se projevilo dosažením statistický významných výsledků ve všech zkoumaných parametrech. Důležité je pozvednout nutnost týmové spolupráce fyzioterapeuta, všech specialistů a v neposlední řadě rodinných příslušníků pracujících na zlepšení kvality života pacientů s dětskou mozkovou obrnou.
Keywords: Female; dítě; techniky fyzikální terapie; výsledek terapie; ženské pohlaví; mladý dospělý; Adolescent; lidé; mozková obrna; motorické poruchy; Cerebral Palsy; Physical Therapy Modalities; Motor Disorders; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Male; Young Adult; GMFM test; Child; mužské pohlaví; mladiství; Humans