Sebedeterminace jako predikátor postojů k dopingu a jeho užívání ve sportu mládeže - Slepička, Pavel; Mudrák, Jiří; Slepičková, Irena (Studia Kinantropologia, 2016)
Cílem studie bylo přispět k poznání role sebedeterminace v problematice dopingu ve sportu dětí a mládeže. Východiskem byla sebedeterminační motivační teorie s motivačním kontinuem počínají- cím amotivací představující absenci motivace, přes externí motivaci založenou na získání odměny či vyhnutí se trestu až k vnitřní motivaci, kdy zdrojem motivace je přímo činnost samotná. Výzkum vycházel z předpokladu existence vazeb mezi položkami motivačního kontinua s postoji a názory na doping, s tendencí doping užívat i přímo s jeho užíváním. Získané výsledky dokládají souvislost mezi složkami motivačního kontinua sebedeterminace a některými aspekty problematiky dopingu u sportující mládeže. Ukázalo se, že u soutěžně sportující mládeže je přítomna vnitřní motivace v převažující míře. Výsledky korelační a regresní analýzy ukazují, že amotivace a vnější regulace, jako složky motivačního kontinua, jsou proměnné jak s vazbou na pozitivní postoje k dopingu, tak se záměrem doping užívat a jeho užíváním i se souhlasením ve sportu podvádět. Identifikovaná regulace a integrovaná regulace se ukázaly jako proměnné vysvětlující negativní postoje k dopingu, záměr doping neužívat, nesouhlasit s podváděním ve sportu a význam sportovního vítězství nepřeceňovat. Proto zaměření se na formování motivačního klimatu může působit preventivně ve smyslu omezení tohoto rizikového chování.
Keywords: Adolescent; vnitřní motivace; Child; lidé; průzkumy a dotazníky; Female; mužské pohlaví; Male; dítě; doping ve sportu; Doping in Sports; Surveys and Questionnaires; sebedeterminace; mladiství; motivace; ženské pohlaví; Motivation; Humans