The cardiovascular risk of patients with carotid artery stanosis - Sulženko, Jakub; Pieniazek, Piotr (Cor et Vasa (Brno), 2018)
Souvislost mezi postižením koronárních a karotických tepen je všeobecně uznávána. Studie sledující přítomnost ischemické choroby srdeční u pacientů s postižením karotických tepen popisují prevalenci až 77 % v závislosti na studované populaci. Zvýšené kardiovaskulární (KV) riziko je popisováno jak u pacientů s asymptomatickou, tak i symptomatickou stenózou karotidy. Pacienti s asymptomatickou stenózou karotické tepny mají zhruba třikrát vyšší riziko úmrtí z kardiovaskulárních příčin nebo infarktu myokardu v porovnání s referenční populací bez postižení karotických tepen, a toto riziko může být u pacientů se symptomatickou stenózou karotické tepny dokonce ještě vyšší. U těchto pacientů je proto indikována protidestičková a hypolipidemická terapie nejen z důvodu prevence cévní mozkové příhody, ale zejména ke snížení celkového kardiovaskulárního rizika. Revaskularizační výkony na karotických tepnách jsou zavedenou metodou léčby pacientů se symptomatickou stenózou karotické tepny, u kterých vedou k významnému absolutnímu snížení rizika recidivy cévní mozkové příhody. U pacientů s významnou, ale asymptomatickou stenózou karotické tepny zůstává indikace k revaskularizaci sporná. V tomto případě se zdá revaskularizace nejvíc přínosná u těch pacientů, kteří mají přítomny specifické klinické nebo zobrazovací charakteristiky, jež značí zvýšené riziko rozvoje cévní mozkové příhody. Screening a léčba asymptomatické ischemické choroby srdeční může být prospěšná pro pacienty s nedávno symptomatickou stenózou karotické tepny, zejména v případě, že je v plánu provedení revaskularizačního výkonu na karotických tepnách. Z důvodu nedostatku důkazů o přínosnosti rutinní profylaktické karotické revaskularizace u pacientů s karotickou stenózou podstupujících aortokoronární bypass – CABG (ve smyslu snížení výskytu perioperační cévní mozkové příhody), se jeví jako přínosné omezení profylaktické karotické revaskularizace před CABG pouze na pacienty v nejvyšším riziku perioperační cévní mozkové příhody, tedy ty s významnými bilaterálními stenózami obou karotických tepen nebo s anamnézou předchozí CMP/TIA.
Keywords: rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; Risk Factors; lidé; transplantace cév; Asymptomatic Diseases; nemoci koronárních tepen; Carotid Stenosis; Cardiovascular Diseases; ischemická choroba srdeční; Myocardial Ischemia; stenóza arteria carotis; asymptomatické nemoci; Vascular Grafting; Coronary Artery Disease; Humans