Pacient s mozkovými metastázami maligního melanomu dlouhodobě přežívající při kombinované léčbě inhibitory BRAF a MEK - Procházková, Ilona (Onkologická revue, 2018)
V posledních letech došlo v léčbě generalizovaného maligního melanomu k výraznému posunu díky zavedení cílené léčby inhibitory BRAF a MEK u pacientů s prokázanou mutací BRAF v nádorových buňkách a díky moderní imunoterapii, která využívá protilátek proti kontrolním bodům imunitní reakce. Výsledky klinických studií potvrdily výrazně vyšší léčebnou odpověď i prodloužení celkového přežití u pacientů léčených oběma typy léčiv.
Keywords: melanom; metastázy nádorů; Humans; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Melanoma; mladý dospělý; mužské pohlaví; Dabrafenib, Trametinib,Vemurafenib, Cobimetinib; Protein Kinase Inhibitors; protoonkogenní proteiny B-raf; inhibitory proteinkinas; mitogenem aktivované proteinkinasy; Neoplasm Metastasis; Proto-Oncogene Proteins B-raf; Brain Neoplasms; nádory mozku; lidé; Mitogen-Activated Protein Kinases; analýza přežití; Male; Young Adult; Survival Analysis