Carfilzomib v léčbě pacientů s relabujícím mnohočetným myelomem - výsledky studie ASPIRE - Straub, Jan (Onkologická revue, 2018)
Nejčastěji používané přístupy ve druhé a třetí linii léčby mnohočetného myelomu (MM) jsou v České republice režimy založené na bortezomibu a lenalidomidu (VD, CVD, VTD, RD). Nyní byla schválena kombinace carfilzomibu (Kyprolis) s lenalidomidem (Revlimid) a dexamethasonem (KRd) v léčbě relapsu MM. Schválení podpořily výsledky randomizované studie ASPIRE fáze III, v níž byly srovnávány výsledky léčby pacientů s relapsem MM kombinací KRd oproti Rd, a to s jednou až třemi předchozími léčebnými liniemi. Kombinace KRd významně snížila riziko progrese nemoci či úmrtí na MM. Medián přežití bez progrese byl 26,3 měsíce u KRd oproti 17,6 měsíce s dvojkombinací Rd. Medián celkového přežití byl 48,3 měsíce v rameni KRd oproti 40,4 měsíce v rameni Rd. Mezi specifické nežádoucí účinky stupně > 3 patřilo srdeční selhání (4,3 % vs. 2,1 %), ischemická choroba srdeční 3,8 % vs. 2,3 % a arteriální hypertenze (6,4 % vs. 2,3 %).
Keywords: Oligopeptides; Ubiquitin; Recurrence; thalidomid; Thalidomide; Kyprolis; výsledek terapie; lidé; Survival Analysis; ubikvitin; mnohočetný myelom; recidiva; oligopeptidy; injekce intravenózní; Treatment Outcome; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; dexamethason; Dexamethasone; analýza přežití; Multiple Myeloma; Injections, Intravenous; Humans