Poranění sleziny - konzervativní versus operační terapie - Hlaváč, Jiří; Krtička, Milan; Ira, Daniel; Mašek, Michal (Úrazová chirurgie, 2017)
Úvod: Vzhledem k významné funkci sleziny v imunitních reakcích člověka je dnes ve světě snaha o konzervativní nebo miniinvazivní terapii. Rozšířená kritéria pro konzervativní postupy s sebou nesou nutnost intenzivní monitorace pacienta, dostupnou možnost angioembolizace sleziny či provedení odloženě urgentní laparotomie. Cíl: Cílem naší práce je snaha retrospektivně zhodnotit terapeutický přístup u pacientů s poraněním sleziny u pacientů nesplňujících kritéria polytraumatu. Metodika: Retrospektivní zhodnocení souboru pacientů po tupém torakoabdominálním traumatu s poraněním sleziny léčených konzervativním či operačním postupem na Klinice úrazové chirurgie FN Brno za období 01/2012 – 01/2017. Hodnotili jsme stupeň poranění sleziny, způsob léčby jednotlivých stupňů poranění, vstupní oběhovou stabilitu a případné komplikace během hospitalizace. Výsledky: V souboru bylo hodnoceno 37 pacientů s průměrným věkem 39,6 let. 21,6 % pacientů bylo ošetřeno pro potíže vzniklé 24 a více hodin od úrazu. Primárně konzervativně bylo léčeno 51,4 % pacientů s průměrným stupněm poranění dle AAST 1,9. Primárně operačně bylo řešeno 48,6 % pacientů, kde průměrný stupeň poranění činil dle AAST 3,2. Pouze dva pacienti (5,4 %) jevili známky hemodynamické nestability a byla u nich indikována urgentní laparotomie. K selhání konzervativní léčby došlo u 15,8 % pacientů. Komplikace po splenektomii se vyskytly u 15 % pacientů (krvácení z aa. gastrices breves, incipientní obstrukční ileus s nutností adheziolýzy, abscesová kolekce v lůžku sleziny). Závěr: Současným trendem v léčbě poranění sleziny hemodynamicky stabilních pacientů je záchovný léčebný postup, a to bez ohledu na stupeň poranění. Je nutno brát ohled na přidružené komorbidity, věk pacienta a charakter přidružených poranění. Pravděpodobnost selhání konzervativního postupu léčby na našem pracovišti je v souladu s literárními odkazy.
Keywords: dospělí; Laparotomy; Female; nemoci sleziny; splenektomie; Splenic Diseases; slezina; Adult; mladý dospělý; ženské pohlaví; laparotomie; Tomography, X-Ray Computed; Adolescent; Splenic Rupture; lidé; konzervativní terapie; epidemiologická měření; hemoperitoneum; pooperační komplikace; Accidents; Aged, 80 and over; úrazy a nehody; stupeň závažnosti nemoci; Humans; Male; Postoperative Complications; Splenectomy; Aged; Conservative Treatment; Young Adult; Spleen; Hemoperitoneum; Epidemiologic Measurements; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Severity of Illness Index; Middle Aged; mladiství; ruptura sleziny; počítačová rentgenová tomografie