Je při hodnocení kompenzace hypertenze důležitější systolický, nebo diastolický krevní tlak? - Němcová, Helena (Interní medicína pro praxi, 2018)
Hypertenze je v rozvinutých zemích jedním z nejčastějších onemocnění. Spolu s dalšími rizikovými faktory patří mezi nejzávažnější rizikové faktory kardiovaskulárních (KV) onemocnění. Nejtěsnější vztah byl prokázán mezi hypertenzí a cévní mozkovou příhodou a srdečním selháním. Zavedením nových účinných antihypertenziv se léčba hypertenze řadí k nejvýznamnějším úspěchům medicíny minulého století, stále však zůstává problémem dosažení optimálních hodnot krevního tlaku (TK) u většiny hypertoniků. Obecným doporučením je snížit TK pod 140/90 mmHg, vhodnější jsou hodnoty nižší. Ve specifických případech snižujeme tlak na hodnoty tolerované. U mladších hypertoniků klademe větší důraz na hodnoty diastolického tlaku, ve středním věku a ve stáří jsou rizikovější hodnoty systolického TK, protože jsou určujícím pro stanovení KV rizika.
Keywords: Statistics as Topic; hypertenze; statistika jako téma; Age Factors; Heart Failure; cévní mozková příhoda; Metabolic Syndrome; diabetes mellitus; věkové faktory; lidé; srdeční selhání; Hypoglycemic Agents; Stroke; metabolický syndrom; společnosti lékařské; krevní tlak; Societies, Medical; Risk Factors; hypoglykemika; Hypertension; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Cardiovascular Diseases; Practice Guidelines as Topic; Meta-Analysis as Topic; Blood Pressure Determination; rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; měření krevního tlaku; Diabetes Mellitus; Antihypertensive Agents; antihypertenziva; Blood Pressure; metaanalýza jako téma; Humans