Nefarmakologická terapie u systémové sklerodermie - Špiritović, Maja; Štorkánová, Hana; Oreská, Sabína; Šmucrová, Hana; Heřmánková, Barbora; Romanowski, M. W; Pavlů, Dagmar; Olejárová, Marta; Tomčík, Michal (Česká revmatologie, 2018)
Systémová sklerodermie (SSc) je vzácné a velmi závažné revmatické onemocnění, pro které dosud neexistuje účinná univerzální léčba. Postižení orgánů výrazně zvyšuje úmrtnost těchto nemocných, nicméně i samotné postižení kůže a muskuloskeletálního systému vede k vyšší morbiditě, ztrátě funkce a snížení kvality života. Údaje z literatury stejně jako naše dosavadní zkušenosti naznačují, že intervence týkající se fyzické aktivity tvoří neodmyslitelnou a nedílnou součást léčby pacientů se SSc. Většina existujících studií, jež se zabývaly nefarmakologickou léčbou pacientů se SSc, je však limitována jejich nízkou metodologickou kvalitou, nedostatečným počtem pacientů, absencí kontrolní skupiny či nedostatečnou dobou sledování (tzv. „follow-up“) či jen krátkodobou intervencí. Účelem tohoto přehledového článku je představit významné práce, jež se zabývaly bezpečností a přínosem různých nefarmakologických přístupů, které se dostávají do popředí zájmu v oblasti klinického výzkumu u SSc. Klíčová slova: systémová sklerodermie, fibróza, revmatická onemocnění, rehabilitace, fyzioterapie, nefarmakologická terapie
Keywords: nerandomizované kontrolované studie jako téma; Randomized Controlled Trials as Topic; parafín; revmatické nemoci; Facial Muscles; techniky fyzikální terapie; ergoterapie; Rheumatic Diseases; systémová sklerodermie; Fibrosis; vzácné nemoci; lidé; Physical Therapy Modalities; Pilot Projects; Paraffin; pilotní projekty; Non-Randomized Controlled Trials as Topic; Scleroderma, Systemic; Rare Diseases; Observational Studies as Topic; pozorovací studie jako téma; orální hygiena; Occupational Therapy; randomizované kontrolované studie jako téma; obličejové svaly; fibróza; Oral Hygiene; Humans