Periferní neuropatie u dětí - Kraus, Josef; Perníková, Ivana; Brožová, Marie (Neurologie pro praxi, 2018)
Většina periferních nervových poruch má postupný a pomalu progresivní průběh. Avšak akutní začátek může nastat při autoimunním a infekčním zánětu, metabolických poruchách nebo při intoxikaci. Mnoho systémových onemocnění i látek a léčiv postihuje také periferní nervový systém. Periferní neuropatie se typicky vyvíjejí se symetrickým a převážně distálním postižením. Kombinace senzitivní a motorická léze je nejčastější, avšak v některých případech mohou převládat motorické nebo senzitivní abnormality a také se mohou objevit autonomní příznaky. Vyšetření poruchy periferního nervu zahrnuje pečlivou anamnézu, včetně anamnézy rodinné. Následuje neurologické, elektrofyziologické vyšetření a biochemické, serologické, imunologické, likvorologické či genetické testy; případně zobrazení. Nejčastější polyneuropatií v dětském věku je hereditární motorická a senzitivní neuropatie.
Keywords: Hereditary Sensory and Motor Neuropathy; polyneuropatie; Electromyography; Child; Peripheral Nervous System Diseases; lidé; dítě; vrozené poruchy metabolismu; Polyneuropathies; Metabolism, Inborn Errors; hereditární motorické a senzitivní neuropatie; elektromyografie; nemoci periferního nervového systému; Humans