Doporučení Španělské revmatologické společnosti pro léčbu revmatoidní artritidy u pacientů, kteří nemohou být léčeni metotrexátem – komentář - Pavelka, Karel (Remedia, 2018)
Předmětem článku je komentář k doporučením Španělské revmatologické společnosti pro léčbu pacientů s revmatoidní artritidou, kteří nemohou být léčeni metotrexátem. Autoři těchto doporučení provedli rešerši literatury a na základě analýzy i syntézy evidence a formou delfské metody vytvořili uvedený text. Doporučení jsou rozdělena do čtyř částí, a to kontraindikace metotrexátu, metotrexátová toxicita, nedostatek adherence k metotrexátu a terapeutické strategie. Analýzy evropských registrů ukazují, že asi 30 % pacientů léčených biologickými léky podstupuje monoterapii, protože nemůže metotrexát užívat. U těchto nemocných se zdá být nejvhodnějším postupem použití inhibitoru interleukinu 6 nebo inhibitoru Janusových kináz.
Keywords: Španělsko; Statistics as Topic; mezinárodní agentury; Arthritis, Rheumatoid; Biological Therapy; revmatoidní artritida; statistika jako téma; Spain; Tumor Necrosis Factor-alpha; inhibitory Janus kinas; lidé; Janus Kinase Inhibitors; Evropská unie; Interleukin-6; společnosti lékařské; International Agencies; Societies, Medical; Methotrexate; TNF-alfa; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; methotrexát; Practice Guidelines as Topic; Czech Republic; European Union; interleukin-6; Česká republika; biologická terapie; Humans