Existují rezervy v léčbě ICHS? - Kovárník, Tomáš (Interní medicína pro praxi, 2018)
Autoři se v přehledu zabývají možnými rezervami v léčbě ischemické choroby srdeční (ICHS) . Jako hlavní body zdůrazňují správnou indikaci ke korární revaskularizaci, na základě průkazu ischemie myokardu. Dalším důležitým bodem je poté správně volená hypolipidemická terapie, při které je nutno používat látky vedoucí k regresi koronární aterosklerózy. V současné době jsou hypolipidemika používána v nedostečných dávkých, které nevedou k dosažení cílových hodnot v sekundární prevenci ICHS. Ovšem pouze dosažení těchto cílových hodnot vede k regresi koronární aterosklerózy, která následně vede ke snížení rizika vzniku ischemických koronárnich příhod.
Keywords: nemoci koronárních tepen; Randomized Controlled Trials as Topic; Ezetimibe, Simvastatin Drug Combination; Proprotein Convertase 9; atorvastatin; Humans; evolocumab; sekundární prevence; revaskularizace myokardu; aterosklerotický plát; alirocumab; rosuvastatin kalcium; Coronary Artery Disease; randomizované kontrolované studie jako téma; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; trimetazidin; Trimetazidine; Practice Guidelines as Topic; LDL-cholesterol; Myocardial Revascularization; ischemická choroba srdeční; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; fixní kombinace léků; PCSK9 Inhibitors; Rosuvastatin Calcium; Secondary Prevention; lidé; kombinace léků ezetimib a simvastatin; PCSK9 inhibitory; ivabradin; Cholesterol, LDL; Atorvastatin; Plaque, Atherosclerotic; Drug Combinations; Ivabradine; Myocardial Ischemia