Autoimunitní hemolytická anémie komplikující průběh chronické lymfatické leukemie - Havlíčková, Barbora (Interní medicína pro praxi, 2018)
Chronická lymfatická leukemie (CLL) je lymfoproliferativní onemocnění s nízkou malignitou, jehož podstatou je klonální proliferace maligně transformovaných vyzrálých B‑ lymfocytů, s poruchou schopnosti apoptotické destrukce a současně nekontrolovanou proliferací. Kombinací všech těchto faktorů následně dochází k postupnému nárůstu množství lymfocytů. Toto onemocnění je spojeno s mnoha infekčními a autoimunitními komplikacemi při absenci fyziologické odpovědi na antigenní podněty. Nejčastěji se vyskytuje autoimunitní hemolytická anémie (AIHA) a autoimunitní trombocytopenie. Prognóza onemocnění je různorodá, léčba onemocnění je komplexní a zahrnuje jak chemoterapii, chemoimunoterapii, tak transplantaci kostní dřeně. Efektivita léčby v posledních letech významně stoupla, především využitím nových molekul, jako jsou ireverzibilní kovalentní inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy ibrutinib, inhibitor fosfatidylinositol-3-kinázy (PI3K) idelalisib, inhibitor Syk, BCL-2 inhibitoru a dalších. Onemocnění má dynamický charakter a je stále předmětem řady studií, které mohou v budoucnu zlepšit prognózu postižených pacientů. Následující kazuistika prezentuje průběh onemocnění pacientky s CLL, komplikovanou vznikem autoimunitní hemolytické anémie v terénu četných komorbidit.
Keywords: fosfatidylinositol-3-kinasy třídy Ia; Watchful Waiting; dexamethason; proteinkinasa BTK; nehodgkinský lymfom; Humans; hormony kůry nadledvin; lidé středního věku; Class Ia Phosphatidylinositol 3-Kinase; Bendamustine Hydrochloride; Purpura, Thrombocytopenic, Idiopathic; Immunoglobulins, Intravenous; FLUDARABIN; Female; Aged; komorbidita; senioři; humanizované monoklonální protilátky; lidé; Ibrutinib; Lymphoma, Non-Hodgkin; ofatumumab; chronická lymfatická leukemie; autoimunitní hemolytická anemie; imunosupresivní léčba; chlorambucil; Anemia, Hemolytic, Autoimmune; Transplantation, Homologous; idiopatická trombocytopenická purpura; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; bendamustin hydrochlorid; Antibodies, Monoclonal, Humanized; ženské pohlaví; Comorbidity; rituximab; Acyclovir; Middle Aged; Dexamethasone; acyklovir; Immunosuppression Therapy; Cyclophosphamide; pozorné vyčkávání; Chlorambucil; Rituximab; intravenózní imunoglobuliny; homologní transplantace; Adrenal Cortex Hormones; kombinovaná farmakoterapie; idelalisib; cyklofosfamid; Agammaglobulinaemia Tyrosine Kinase; Drug Therapy, Combination