Od nevýrazných námahových bolestí na hrudi k trojitému aortokoronárnímu bypassu - Němčíková, Petra; Zavadilová, Lucie (Kazuistiky v angiologii, 2018)
V kazuistice je popsán případ 63letého pacienta, dosud bez kardiální anamnézy či jiných interních onemocnění, který byl poprvé vyšetřen v listopadu 2017 na Urgentním příjmu Nemocnice Jindřichův Hradec pro dva dny trvající nevýrazné bolesti na hrudi při větší fyzické námaze (sekání dřeva). Vstupní EKG vyšetření bylo bez akutních ischemických změn, první (hypersenzitivní) hodnota troponinu jen hraniční – 18 ng/ml. Kontrolní troponin T s odstupem tří hodin jen s lehkou elevací (26 ng/ml) a následným poklesem (14 ng/ml). Kontrolní EKG křivka byla bez vývoje. Ve spádovém kardiocentru Nemocnice České Budějovice bylo provedeno vyšetření SKG (selektivní koronarografií), kterým byla prokázána nemoc dvou tepen. Vzhledem k nálezu byl nemocný indikován k chirurgické revaskularizaci myokardu. Pooperační průběh byl bez komplikací. Pacient se navrátil do běžného života bez anginy pectoris.
Keywords: Troponin T; Myocardial Revascularization; Humans; Acute Coronary Syndrome; revaskularizace myokardu; lidé; senioři; akutní koronární syndrom; bolesti na hrudi; mužské pohlaví; Male; Chest Pain; Aged; troponin T; koronární angiografie; Coronary Angiography