Kognitívny deficit u pacientov so schizofréniou - Hajdúk, Michal; Pečeňák, Ján (Československá psychologie, 2018)
Autori sa v prehľadovej práci zameriavajú na priblíženie aktuálnych poznatkov v oblasti kognitívneho deficitu, ktorý je prítomný u pacientov so schizofréniou. Uvádzajú charakteristiku kognitívneho deficitu, jeho neurobiologický základ a taktiež zhodnotenie jeho závažnosti, vzťah k priebehu a symptómom poruchy. Opisujú prístup klinickej neuropsychológie a novších postupov v rámci kognitívnych neurovied k jeho skúmaniu. V závere sa venujú aktuálnym možnostiam ako ovplyvniť kognitívny deficit, či už prostredníctvom psychofarmakologických postupov, alebo prostredníctvom kognitívnej remediácie.
Keywords: schizofrenie; Schizophrenia; kognitivní remediace; Neuropsychological Tests; Central Nervous System Stimulants; neuropsychologické testy; Cognitive Remediation; testy paměti a učení; Humans; kognitivní poruchy; stimulanty centrálního nervového systému; lidé; Memory and Learning Tests; Cognitive Neuroscience; kognitivní neurověda; Cognition Disorders