Developlent of mindfulness in relational context: construction and validation of relational mindfulness training (RMT) - Vich, Marek; Lukeš, Martin (Československá psychologie, 2018)
Cíle. Aplikace všímavosti na pracovišti zaznamenala zvýšenou poptávku v posledních letech. Tento rozvíjející se obor však zaznamenává nové výzvy, které souvisí především s potřebou respektovat dynamické podmínky současných organizací a vnést praxi všímavosti do mezilidských interakcí. Autoři proto vytvořili Relational Mindfulness Training (RMT), osmitýdenní intervenci založenou na všímavosti, aby podpořili výzkum v oblasti všímavosti ve vztazích. Metoda. Studie zkoumala efekty RMT na souboru 66 studentů. První měření (T1) proběhlo jeden týden před zahájením intervence, druhé měření (T2) proběhlo jeden týden po skončení intervence. Hypotézy. Autoři přepokládali, že účast v R MT bude mít pozitivní signifikantní vliv na úroveň všímavosti, sebe-laskavosti, autentického leadershipu a empatické přesnosti. Statistická analýza. Analýza rozptylu byla vyžita pro porovnání kontrolní a experimentální skupiny mezi časy T1 a T2. Párové t-testy byly využity pro analýzu efektů mezi T1 a T2 uvnitř obou skupin. Výsledky. Výsledky naznačují, že výcvik ve vztahové všímavosti může pomoci zlepšit osnovy manažerských oborů. Účast v R MT vykázala signifikantní pozitivní efekt na úroveň všímavosti, sebe-laskavosti a autentického leadershipu. Dle informací autorů je tato studie první, která ověřuje efekty intervence založené na vztahové všímavosti v manažerském vzdělávání a také první, která ověřuje efekty intervence založené na všímavosti v České republice. Limity. Většina proměnných v této studii byla měřena pomocí sebehodnotících dotazníkových metod, v rámci této studie však byly využity nejběžnější metody z oboru všímavosti. Studie také nebyla double-blinded a díky tomu mohlo v rámci studie dojít ke zkreslení vlivem placebo efektu či efektu experimentátora.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; Personality Assessment; Female; Empathy; ženské pohlaví; mladý dospělý; empatie; testování osobnosti; lidé; všímavost; Emotional Adjustment; Mindfulness; emoční inteligence; Emotional Intelligence; emoční nastavení; Male; Young Adult; mužské pohlaví; Cognitive Behavioral Therapy; Humans