The differences in clinical, radiological and treatment modalities of cervical intramedullary arachnoid cysts and cervical syringomyelia – report of 12 cases - Secer, I. H; Kahraman, S; Ören, C. N; Dirik, A. M; Bulakbaşı, N (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2018)
Úvod: Intramedulární arachnoidální cysty jsou vzácné cystické útvary, které jsou často zaměňovány za syringomyelii. Nemusí nutně představovat komplikaci patologického stavu v páteři a/nebo mozku. Etiologie a léčba tohoto stavu však zůstávají nejasné. Syringomyelie je spojena s abnormalitou mozku a ve většině případů se objevuje jako komplikace jiných patologií. Cílem této studie bylo určit klinické a radiologické charakteristiky intramedulární arachnoidální cysty a diskutovat rozdíly mezi intramedulární arachnoidální cystou a syringomyelií. Soubor pacientů a metodika: Od roku 2002 do roku 2012 bylo retrospektivně hodnoceno celkem 77 pacientů s intramedulárními cystickými útvary, z toho 12 s intramedulární arachnoidální cystou bylo vyhodnoceno statisticky. Všichni pacienti měli vstupní snímky a v rámci sledování byli klinicky vyšetřováni a podstupovali MR vyšetření a neuroelektrofyziologické testy. Výsledky: Průměrná doba sledování byla 50 měsíců (rozmezí 18-120 měsíců). Střední rozměr intramedulární arachnoidální cysty v axiální rovině byl 13,26 ± 4,76mm a střední rozměr v sagitální rovině byl 23,29 ± 7,95mm. Neurologické vyšetření bylo normální u všech pacientů kromě jednoho, u kterého se po nedávném traumatu v cervikální oblasti objevila drobná ztráta čití. U pacientů nebyly nalezeny žádné motorické neurologické deficity a pacienti zůstali asymptomatičtí nebo stabilní. Velikost a tvar intramedulární arachnoidální cysty byly radiologicky neměnné, vyšetření motorickými evokovanými potenciály a somatosenzorickými evokovanými potenciály na začátku studie a na konci sledování pacientů ukázala normální odpovědi nervus medianus a nervus tibialis. Závěr: Je pravděpodobné, že radiologické nálezy a klinické známky/příznaky intramedulární arachnoidální cysty se liší od těch spojených se syringomyelií, neboť se liší primární příčinou. Dále se u intramedulární arachnoidální cysty liší léčebné modality a modality následného sledování.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Retrospective Studies; lidé; lidé středního věku; ženské pohlaví; retrospektivní studie; Magnetic Resonance Imaging; Female; Young Adult; mužské pohlaví; syringomyelie; Adult; Arachnoid Cysts; Middle Aged; Syringomyelia; Humans; dospělí; Male; mladý dospělý; arachnoidální cysty