Makro AST jako příčina asymptomatické elevace aspartátaminotransferázy - Brožová, Tereza; David, Jan; Komrsková, Jitka; Votava, Felix (Československá pediatrie, 2018)
Stanovení sérové aktivity aspartátaminotransferázy (AST) patří k základním biochemickým vyšetřením. AST se v ojedinělých případech váže na sérové imunoglobuliny a tvoří makroenzym zvaný makro AST, který se vyznačuje vysokou molekulovou hmotností a delším biologickým poločasem, což způsobuje jeho dlouhodobě zvýšenou sérovou aktivitu bez klinické příčiny. Pacienti s neobjasněnou elevací enzymu v séru bývají často v rámci diferenciální diagnostiky podrobně vyšetřováni včetně invazivních a finančně náročných vyšetření. Včasný záchyt makrokomplexových forem enzymů pomocí precipitace imunoglobulinů v séru či plazmě s polyethylenglykolem může těmto náročným vyšetřením zabránit.
Keywords: Liver; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Aspartate Aminotransferases; Enzymes; lidé; Female; aspartátaminotransferasy; předškolní dítě; popálení; játra; enzymy; Burns; Child, Preschool; ženské pohlaví; Humans