Nízká porodní hmotnost a další rizikové faktory pro pozdější onemocnění u dětí a dospělých (prenatální a postnatální programming) - Leontovyčová, J; Janda, Jan (Československá pediatrie, 2018)
Autoři shrnují v přehledném článku současné názory na prenatální a postnatální programming. Uvádějí různé faktory zvyšující riziko řady chorob v dalším vývoji dětí a dorostu, včetně dopadu na zdraví populace ve věku, kdy jedince již neošetřují pediatři. Barkerova teorie prenatálního programmingu u jedinců s nízkou porodní hmotností přinesla řadu důležitých poznatků, ale v současnosti je třeba vnímat i vlivy postnatální. To se týká především raného dětského a dorostového věku. Dětští praktici pak předávají své klienty/pacienty ve věku 18 - 19 let svým kolegům praktikům pro dospělé, resp. různým specialistům. Ti by měli být informováni o vývoji zdravotního stavu svých klientů/pacientů před 18., resp. 19. rokem života a brát v úvahu i riziko prenatálního a časného postnatálního programmingu kardiovaskulárních chorob, hypertenze, nefropatií, obezity a diabetu, které mají často své kořeny v dětském a dorostovém věku.
Keywords: Risk Assessment; lidé; hypertenze; kardiovaskulární nemoci; Obesity; porodní hmotnost; Risk Factors; embryonální a fetální vývoj; Barkerova hypotéza; hodnocení rizik; Humans; Infant, Newborn; Kidney Diseases; obezita; nemoci ledvin; morbidita; Infant, Low Birth Weight; Cardiovascular Diseases; Hypertension; novorozenec; kojenecká mortalita; Morbidity; Infant Mortality; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Embryonic and Fetal Development; Birth Weight; rizikové faktory