Úspěšná léčba krvácení z aortoezofageální píštěle metalickým samoexpandibilním stentem - Evinova, Eva; Urban, Ondřej; Kučera, Dušan; Fojtík, Petr; Krátký, Jaroslav; Málek, Tomáš; Falt, Přemysl (Gastroenterologie a hepatologie, 2018)
Prezentujeme kazuistiku 70leté pacientky, u které bylo diagnostikováno akutní krvácení z aortoezofageální píštěle, které bylo řešeno zavedením samoexpandibilního metalického stentu a po stabilizaci následným zavedením stentgraftu do aortálnímu oblouku. I přes úspěšné dosažení hemostázy pacientka podlehla komplikacím. Aortoezofageální píštěl je jednou z vzácných příčin krvácení z horního gastrointestinálního traktu. Je zatížena vysokou mortalitou i morbiditou. Nejčastější etiologií je hrudní aneuryzma, mezi další patří nádory jícnu, cizí těleso v jícnu, trauma či iatrogenní důvod. Jedná se o urgentní stav, který má často letální následky, zejména pro různě dlouhé bezpříznakové období, po kterém následuje masivní krvácení. Zlatým diagnostickým standardem je dnes počítačová tomografie s angiografií. Terapeutické řešení zahrnuje jednostupňový (operační řešení) nebo dvoustupňový přístup (endovaskulární terapie). Mortalita aortoezofageální píštěle je však stále vysoká a vyžaduje multioborovou spolupráci, vhodně zvolený terapeutický přístup i zvládnutí septických komplikací.
Keywords: divertikulitida; aneurysma; Gastrointestinal Hemorrhage; Sepsis; hematemeze; píštěl jícnu; Aneurysm; Humans; sepse; samoexpandibilní metalické stenty; Hematemesis; Fatal Outcome; Multiple Organ Failure; aorta; antibakteriální látky; Thorax; fatální výsledek; multiorgánové selhání; endoskopie trávicího systému; Esophageal Fistula; hrudník; Positive-Pressure Respiration; Angiography; gastrointestinální krvácení; angiografie; Endoscopy, Digestive System; ženské pohlaví; Self Expandable Metallic Stents; lidé; Anti-Bacterial Agents; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; Diverticulitis; Aged; senioři; Aorta; Female