Praktický pohled na závažné potápěčské nehody - Franěk, Ondřej; Urbánek, Pavel; Novotný, Štěpán (Urgentní medicína, 2004)
Potápění je jedním ze sportů, jimž se celosvětově věnuje stále více osob a spolu s tím vzrůstá i počet potápěčských nehod. V podvědomí zdravotnických pracovníků je často potápění spojeno prakticky pouze s rizikem dekompresní („kesonové“) nemoci se závažnými projevy. Tento text si klade za cíl upozornit na specifické závažné stavy související s potápěním, s nimiž se může posádka ZZS u nás setkat, a s odbornou pomocí při nich. Článek přináší stručný a praktický návod pro posádky záchranné služby, jak k potápěčským nehodám přistupovat, upozorňuje na jejich etiologii, diagnostická vodítka a možné komplikace a přináší informace o doporučovaných způsobech léčby. Na závěr je doplněna kazuistika smrtelné potápěčské nehody.
Keywords: Shock, Cardiogenic; dospělí; Humans; urgentní zdravotnické služby; vzduchová embolie; dekompresní nemoc; Emergency Medical Services; potápění; mužské pohlaví; sportovní úrazy; Adult; Embolism, Air; Hyperbaric Oxygenation; Myocardial Infarction; Decompression Sickness; Athletic Injuries; kardiogenní šok; Diving; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; hyperbarická oxygenace; infarkt myokardu; lidé; Practice Guidelines as Topic; Barotrauma; Male; barotrauma