Plicní postižení při ulcerózní kolitidě - Hyršl, Martin; Kočová, Eva; Salajka, František (Česká radiologie, 2018)
Klinicky významné plicní postižení u pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD) je ve srovnání s výskytem ostatních extraintestinálních postižení velmi vzácné. Nejčastějším projevem postižení dýchacího systému je chronická bronchitida, subglotická stenóza, bronchiektázie a bronchiolitida. V naší kazuistice chceme přiblížit případ pacientky s ulcerózní kolitidou, která přichází do nemocnice pro kašel, dusnost a krev ve stolici. Na výpočetní tomografii (CT) plic nálezu dominovalo zesílení pravého hlavního bronchu s nálezem konsolidace v dolním laloku pravé plíce. Přestože je plicní postižení u IBD velmi vzácné, je potřeba na tuto možnou komplikaci myslet. Včasné nasazení steroidní léčby vede k rychlé úpravě stavu pacienta.
Keywords: Anti-Bacterial Agents; Humans; Female; tracheitida; ulcerózní kolitida; lidé středního věku; bronchitida; Glucocorticoids; glukokortikoidy; Tracheitis; antibakteriální látky; Middle Aged; diferenciální diagnóza; lidé; ženské pohlaví; Colitis, Ulcerative; Bronchitis; Diagnosis, Differential