Vertebroplastika - metoda léčby osteoporotických kompresivních zlomenin páteře - Včelák, Josef; Král, Adam; Macko, Michal; Tóth, Ladislav (Ortopedie, 2018)
Úvod: Je prezentována retrospektivní studie souboru pacientů s osteoporotickou kompresivní zlomeninou páteře ošetřených metodou vertebroplastiky. Materiál a metoda: Soubor pacientů léčených v letech 1/2010 - 12/2016 metodou vertebroplastiky pro kompresivní osteoporotickou zlomeninu páteře obsahuje celkem 52 pacientů (43 žen, 9 mužů) o průměrném věku 68,2 roku. V rámci předoperačního vyšetření bylo v tomto souboru nalezeno celkem 109 zlomenin různého stáří, z nichž bylo operováno 90 obratlů. U 26 pacientů byl diagnostikován jeden zlomený obratel, u 15 pacientů dvě zlomeniny a celkem 11 pacientů mělo postižení tří a více obratlů. Celkem 72 obratlů bylo vyplněno monopedikulárně, zbylých 18 obratlů bylo ošetřeno bipedikulární technikou. Výsledky: Akutně pooperačně ani v následném sledovaném intervalu 1 roku po operaci nebyla zaznamenána závažná klinická komplikace v souvislosti s vlastním operačním výkonem. V rámci funkčního klinického hodnocení (JOA) došlo ke zlepšení z předoperačního průměrného 14,4 na 15,7 v intervalu 1 rok po operaci. K hodnocení vývoje pooperační bolesti (VAS skóre) došlo ke zlepšení z předoperačního 7,1 na 3,3 pooperačně. Obnovení sagitální rovnováhy měřením modifikovaného Cobbova úhlu v sagitální rovině došlo z předoperační hodnoty průměrných 17,9 k pooperačnímu zlepšení na hodnotu 15,1, s následnou ztrátou korekce na hodnotu 17,6 stupně v intervalu 1 rok po operaci. Únik cementu z obratlového těla byl zaznamenán u 32 ošetřených obratlů (35,6 % ). Nebyla zaznamenána klinická komplikace v souvislosti s únikem cementu z obratle. Manifestace nové patologické zlomeniny obratle v ročním sledovaném intervalu, přilehlého k operovanému obratli, byla nalezena u celkem 12 z 90 operovaných obratlů (13,3 %). Diskuse: Ve srovnání s recentními studiemi je diskutován klinický efekt vertebroplastiky a možné komplikace, zejména únik cementu z obratlového těla a zlomenina přilehlého obratle. Dále je diskutován možný efekt vertebroplastiky na korekci deformity obratle a vliv na sagitální rovnováhu páteře. Závěr: Studie prokázala dobrý klinický efekt vertebroplastiky v léčbě osteoporotických kompresivních zlomenin páteře. Metoda je volbou u pacientů, kde primárně selhala konzervativní terapie. Vertebroplastika neumožňuje korekci deformity obratlového těla a nezlepšuje sagitální profil pacienta. V pooperačním období je důležitá monitorace pacienta s potenciálním záchytem zlomeniny přilehlého obratle.
Keywords: statistika jako téma; Vertebroplasty; Humans; pooperační komplikace; Spinal Fractures; kompresivní fraktury; ortopedické výkony; poranění páteře; Fractures, Compression; osteoporóza; Statistics as Topic; fraktury páteře; vertebroplastika; Osteoporosis; Cementoplasty; lidé; nemoci páteře; cementoplastika; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Orthopedic Procedures; Spinal Injuries; retrospektivní studie; Outcome and Process Assessment, Health Care; Postoperative Complications; Spinal Diseases; Retrospective Studies