Stereotypy, morální normy a zobecněná předsudečnost - Hnilica, Karel; Bartušková, Veronika (Československá psychologie, 2018)
Cíle. Cílem práce je předložení původní teorie zobecněné předsudečnosti. Zobecněná předsudečnost je definována jako koherentní systém předsudečných postojů ke skupinám, které sdílejí společné jádro stereotypů. Tím je buď to, že vyžadují solidaritu, nebo že představují hrozbu. Hypotézy. Byly testovány dvě hypotézy: (1) Liberální i konzervativní jedinci budou mít předsudečné postoje ke skupinám vyžadujícím solidaritu. Konzervativní jedinci budou zastávat názor, že by stát těmto skupinám neměl poskytovat pomoc, a jejich příslušníkům budou připisovat atributy, které odmítavé chování státu legitimizují. Liberální jedinci budou mít opačné názory. (2) Autoritářští i anarchističtí jedinci budou mít předsudečné postoje ke skupinám představujícím hrozbu. Autoritářští jedinci budou pokládat příslušníky těchto skupin za nebezpečné a budou odmítat jejich požadavky, které by vedly ke změně statu quo. Anarchističtí jedinci budou inklinovat k opačným názorům. Soubor a podmínky. Soubor dospělých respondentů (N = 184) vyplnil škály zobecněné předsudečnosti, autoritářství a konzervatismu. Jedna škála zobecněné předsudečnosti (solidarita) měřila postoje k narkomanům, bezdomovcům a k handicapovaným lidem, druhá škála (hrozba) postoje k imigrantům, Romům a homosexuálně orientovaným jedincům. Statistické analýzy. Data byla nejprve analyzována metodou hlavních komponent. K testu hypotéz byly následně použity dvě série hierarchických regresních analýz. Výsledky. Výsledky ukazují, že postoje k těmto trojicím skupin jsou poměrně koherentní a že – v souladu s hypotézami – v první škále zobecněné předsudečnosti vysvětluje signifikantní část proporce pouze škála konzervatismu, zatímco v druhé škále zobecněné předsudečnosti vysvětluje signifikantní část proporce pouze škála autoritářství. Omezení. Zobecnitelnost výsledků je do určité míry limitována velikostí a složením zkoumaného souboru.
Keywords: sociální normy; politika; dospělí; Morals; rasismus; zobecněná předsudečnost; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Politics; Social Norms; stereotypizace; Surveys and Questionnaires; Adult; Attitude; Authoritarianism; průzkumy a dotazníky; Prejudice; mravy; Individuality; předsudek; Stereotyping; lidé; individualita; Racism; autoritářství; postoj