Morality stereotype content scale (MSCS): Rasch analysis and evidence of validity - Sayans-Jimenéz, Pablo; Cuadrado Guirado, Isabel; Blanc Molina, Andrea; Ordóñez-Carrasco, Jorge; Rojas Tejada, Antonio (Československá psychologie, 2018)
Cílem bylo vyvinout novou škálu, Škálu obsahů mravních stereotypů (MSCS) a analyzovat její psychometrické vlastnosti. Škála obsahuje jak pozitivní, tak negativní morálně specifické atributy. Užitečnost škály je dána její koncizností a snadností jejího překladu. Validizační studie byla realizována s 550 Španěly při zachování poměrů složení španělské populace (zastoupení věku a pohlaví). Byly zjišťovány stereotypy vůči španělským Romům. Byl použit polytomický Raschův model (model posuzovací škály). Výsledky ukázaly dobré psychometrické vlastnosti škály, které ji doporučují pro monitorování meziskupinového vnímání a hodnocení efektivity intervencí zaměřených na redukci negativních meziskupinových stereotypů, zvláště ve španělském a evropském kontextu.
Keywords: Surveys and Questionnaires; rasismus; Humans; lidé středního věku; Stereotyping; interpersonální vztahy; Female; dospělí; Spain; Morals; lidé; Španělsko; průzkumy a dotazníky; sociální percepce; Adult; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; stereotypizace; Psychometrics; mravy; mužské pohlaví; Social Perception; Racism; psychometrie; Interpersonal Relations