Indikace k thorakochirurgickým výkonům a hodnocení operability pacienta - Koziar Vašáková, Martina (Studia pneumologica et phtiseologica, 2018)
Indikace k operačním výkonům na plicích lze rozdělit do skupin dle diagnóz, pro které je operace indikována, a dle typu výkonu, který je indikován. Obecně lze rozdělit výkony na dvě hlavní skupiny, na výkony diagnostické a terapeutické. Diagnostické výkony obvykle zahrnují neanatomické resekce částí pleury a plíce a odběry uzlin, terapeutické výkony jsou nejčastěji anatomické resekce pro plicní nádory, obvykle maligní, neanatomické resekce pro benigní léze, extirpace tumorů mediastina a dekortikace a pleurektomie pro pleurální patologické procesy. Před každým zákrokem musí být indikace zvážena a potvrzena multidisciplinárním týmem a pacient musí být k operaci řádně připraven, včetně odhadu rizik s výkonem spojených a stanovení meze pro anatomickou resekci s ohledem na předpokládanou funkční plicní rezervu pacienta.
Keywords: Thoracic Diseases; Risk Assessment; Thoracic Neoplasms; Diagnostic Techniques, Surgical; nemoci hrudníku; Humans; Respiratory Function Tests; lidé; hodnocení rizik; Thoracic Surgical Procedures; respirační funkční testy; diagnostické techniky chirurgické; předoperační vyšetření; hrudní chirurgické výkony; nádory hrudníku; mezisektorová spolupráce; Intersectoral Collaboration; Surgical Clearance