Vybrané rastlinné toxíny v mede a ich účinky na zdravie - Kromerová, Katarína; Bencko, Vladimír (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2018)
Existuje množstvo informácií o výživových a liečivých vlastnostiach medu. Avšak med môže obsahovať zlúčeniny, ktoré môžu viesť ku jeho toxicite. Rastlinné toxíny, fytotoxíny, sú sekundárne rastlinné metabolity, ktoré vykazujú akútnu alebo chronickú toxicitu, alebo majú anti-nutričné účinky. Živenie včelstiev na kvetoch toxických rastlín môže mať za následok kontamináciu medu. Najvýznamnejšími rastlinnými toxínmi v mede sú pyrolizidínové alkaloidy a gryanotoxíny (GTX).
Keywords: biologické toxiny; rostliny; Plant Poisoning; lidé; Toxins, Biological; otrava rostlinami; Food Contamination; Poisoning; Plants; kontaminace potravin; Humans; med; Honey; otrava