Aktuální trendy v terapeutickém přístupu u úzkostných poruch - Nosková, Eliška; Stopková, Pavla; Šebela, Antonín (Psychiatrie pro praxi, 2017)
Úzkostná onemocnění je skupina chorob, u kterých se objevuje výrazný pocit úzkosti, který je většinou doprovázený tělesnými příznaky. Tato úzkost bývá vyvolávána dobře definovanými situacemi či přichází nečekaně bez jasného vyvolávajícího spouštěče. V přehledovém článku se zaměřujeme na současné trendy a doporučené postupy ve farmakoterapeutickém přístupu, psychoterapeutických možnostech či na případné doplňkové možnosti terapie, u kterých byl prokázán léčebný efekt. Specificky se v článku věnujeme v klinické praxi četným onemocněním, jako je sociální fobie, agorafobie, panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha a specifické fobie. Okrajově se věnujeme i dalším onemocněním, jako je obsedantně-kompulzivní porucha a se stresem spojená onemocnění, u kterých v současné době dochází ke změně pohledu na léčbu a jsou již v DSM-5 klasifikaci řazeny v samostatných přídatných kapitolách. V závěru přinášíme přehled současných trendů a probíhajících klinických výzkumů, které přinášejí možný výhled do budoucna.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; Serotonin and Noradrenaline Reuptake Inhibitors; Psychotherapy; terapie cvičením; vilazodon; Humans; Anxiety Disorders; lidé; antipsychotika; inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu; psychoterapie; Antipsychotic Agents; antidepresiva; Antidepressive Agents; Exercise Therapy; Vilazodone Hydrochloride; Cognitive Behavioral Therapy; úzkostné poruchy