Chirurgická léčba parodontálních nitrokostních defektů kalcium sulfátem v kombinaci s beta-trikalcium fosfátem - Sukumar, Sujith; Dřízhal, Ivo; Paulusová, Vladimíra; Bukač, J (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2018)
Úvod: Studie je zaměřena na zhodnocení klinických výsledků kombinovaného preparátu obsahujícího beta-trikalcium fosfát a kalcium sulfát pro léčbu parodontálních vnitrokostních defektů. Kombinace těchto materiálů dává předpoklad pro vyšší efekt řízené tkáňové regenerace při její aplikaci právě díky vlastnostem této kombinace. Materiál a metodika: V práci jsou hodnotící výsledky léčby u 47 zubů s intrakostními defekty celkem u 26 pacientů. U všech byl použit preparát Fortoss® Vital (Biocomposites, Stafordshire, Velká Británie). Byly hodnoceny klinické parametry, což zahrnuje zjišťování změn hloubky parodontálních chobotů, úroveň gingivodentálního spojení, tedy pokles či nárůst (clinical attachement level) gingiválních recesů na začátku ošetření a po dvou letech od ošetření. Výsledky a závěr: Průměrnou změnou po dvou letech od ošetření byla redukce hloubky parodontálních chobotů o 2,07 ± 1,14 mm (p = 0,000), nárůstek u gingivo-dentálního spojení o 1,93 mm ± 1,36 mm (p = 0,000) a změna gingiválních recesů o 0,14 ± 0,73 mm (p = 0,571). Výsledky této studie ukázaly, že léčba kombinací beta-trikalcium fosfátem a kalcium sulfátem signifikantně zlepšuje pozitivní klinické výsledky u intraoseálních defektů i po dvou letech po chirurgickém ošetření.
Keywords: intraoseální defekt; řízená tkáňová regenerace parodontu; Periodontitis; Biocompatible Materials; zubní materiály; Oral Surgical Procedures; Treatment Outcome; fosforečnany vápenaté; lidé středního věku; regenerace kostí; Tooth; Bone Regeneration; lidé; Guided Tissue Regeneration, Periodontal; Adult; Middle Aged; dospělí; Periodontal Pocket; parodontitida; Female; Bone Substitutes; retrospektivní průkaz; Calcium Phosphates; výsledek terapie; Bone Transplantation; síran vápenatý; Male; stomatochirurgické výkony; ženské pohlaví; mladý dospělý; Humans; kostní náhrady; mužské pohlaví; Calcium Sulfate; parodontální chobot; Young Adult; biokompatibilní materiály; Dental Materials; zuby; beta-trikalcium fosfát; transplantace kostí