Výskyt a antibiotická rezistence enterobakterií izolovaných z klinického materiálu od pacientů s akutní leukemií - Zatloukalová, Simona; Holý, Ondřej; Petrželová, Jana; Mlynárčik, Patrik; Vlčková, Jana; Röderová, Magdalena; Horáková, Dagmar; Kollárová, Helena (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Akutní leukemie (AL) je heterogenní skupina maligních onemocnění hematopoézy, rozděluje se na dva základní typy, a to akutní myeloidní leukemie (AML) a akutní lymfoidní leukemie (ALL). Pacienti s těmito onemocněními patří mezi těžce imunosuprimované a je u nich velké riziko vzniku závažných infekcí. Cílem studie bylo sledování výskytu enterobakterií - původců těchto infekcí - u pacientů s AL hospitalizovanými na Hemato-onkologické klinice Fakultní nemocnice v Olomouci a zjištění jejich antibiotické rezistence. Materiál a metodika: Do studie bylo zapojeno 49 pacientů s AL, z toho 37 s AML (16 žen a 21 mužů) a 12 s ALL (6 žen a 6 mužů); průměrný věk pacientů byl 50,5 roku. V průběhu 12 měsíců (od září 2015 do srpna 2016) by od těchto pacientů získávány vzorky klinického materiálu, které byly podrobeny základnímu mikrobiologickému vyšetření. Bakteriální kmeny byly identifikovány pomocí MALDI-TOF MS. Citlivost na antibiotika byla stanovena pomocí mikrodiluční metody. Výsledky: Celkově bylo od pacientů s AL získáno 292 vzorků, které byly dále podrobeny selekci na základě několika kritérií, aby bylo zamezeno zahrnutí identických kmenů získaných od téhož pacienta. Výsledkem byl výběr 146 klinických vzorků z 9 typů klinických materiálů (47x výtěr z krku, 40x stolice, 33x moč, 11x hemokultura, 5x výtěr z dutiny ústní, 4x perianální stěr, 3x; stěr z rány, 2x sputum, 1x punktát). Nejvíce prevalentní enterobakterií byla Escherichia coli (42x), dále zástupci Klebsiella spp. (46x), a to Klebsiella pneumoniae (34x) a Klebsiella oxytoca (12x), a Enterobacter cloacae (19x). Mnohé izoláty vykazovaly rezistenci na testovaná antibiotika. Závěr: Pacienti s hematoonkologickými onemocněními jsou kolonizováni rezistentními enterobakteriemi, což pro ně představuje potenciální nebezpečí vzniku závažných infekcí. Obecně je výskyt těchto rezistentních zástupců z čeledi Enterobacteriaceae v dnešní době závažným problémem se zvyšujícím se výskytem. Tato fakta a vysoká imunosuprese jsou faktory, které hematoonkologické pacienty řadí do zvlášť ohrožené skupiny, v níž je aktivní surveillance naprosto klíčová.
Keywords: Research; dospělí; akutní lymfatická leukemie; Female; Escherichia coli; Adult; ženské pohlaví; výzkum; lidé; Anti-Bacterial Agents; Cross Infection; bakteriální léková rezistence; Male; Aged; akutní myeloidní leukemie; infekce spojené se zdravotní péčí; Klebsiella; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; antibakteriální látky; Drug Resistance, Bacterial; Enterobacteriaceae; Middle Aged; Leukemia, Myeloid, Acute; Humans