Metastases of a breast cancer to skull base - Horáková, Zuzana; Slávik, Marek; Veselý, Karel; Binková, Hana; Smilek, Pavel (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Nádor prsu patří mezi nejčastější nádorová onemocnění s tendencí ke vzdálenému metastazování, nicméně metastázy do oblasti hlavy a krku jsou výjimečné. Pozorování: Prezentujeme dva případy pacientek s metastázami invazivního karcinomu prsu do této oblasti. Každý je se vzájemně odlišnou klinickou manifestací. I v rozdílném čase ve vztahu k primárnímu nádoru. V prvním případě po několika letech po léčbě primárního nádoru v kompletní remisi a v druhém případě jako první příznak dosud nediagnostikovaného onemocnění. Metastázy se klinicky projevily do oblasti baze lební a maxilární dutiny neurologicky syndromem „foramen jugulare“ resp. oční symptomatologií při metastáze do očnice. V obou případech byla zcela zásadní histologická diagnóza. Následovala multimodalitní terapie. Závěr: Projevy vzdálených metastáz karcinomu prsu do oblasti baze lebni mohou být velmi variabilní, tím se stávají velkou diagnostickou výzvou pro klinika. Obtížná dostupnost některých lézí znesnadňuje diagnostiku, zejména v případech, kdy se jedná o první symptomatologii dosud neznámého primárního tumoru.
Keywords: Aged; Eye Manifestations; metastázy nádorů; nádory prsu; nádory baze lební; lidé středního věku; senioři; lidé; ženské pohlaví; Skull Base Neoplasms; Disease Progression; progrese nemoci; Breast Neoplasms; Female; Palliative Medicine; nádory hlavy a krku; Head and Neck Neoplasms; paliativní medicína; Middle Aged; Neoplasm Metastasis; oční symptomy; Humans