Primary branchiogenic carcinoma - Horáková, Zuzana; Velecký, L; Pažourková, Marta; Urbánková, Pavla; Smilek, Pavel (Klinická onkologie, 2018)
Východiska: Primární branchiogenní karcinom (branchiogenic carcinoma - BC) v laterální krční cystě je výjimečná klinická jednotka. V naprosté většině případů se jedná o cystickou metastázu okultního primárního nádoru. Martin a Khafif stanovili diagnostická kritéria zdůrazňující především histologicky potvrzenou transformaci normální epiteliální výstelky cysty s přechodnou zónou transformace po jednoznačný invazivní karcinom a důsledné vyloučení primárního tumoru. Pozorování: Prezentován je případ pacienta (80 let) s 8letou anamnézou zduření na krku - suspektní laterální krční cystou, pro kterou byl sledován. Chirurgické řešení nebylo indikováno pro významné interkurence. Přistoupeno bylo k exstirpaci až při náhlé progresi infiltrátu. Histologie překvapivě odhalila BC, jednoznačně splňující kritéria. Závěr: Představujeme ojedinělý případ onemocnění, jehož existence je jednoznačně definována kritérii dle Martina a Khafifa. Nedávno byl v literatuře prezentován ojedinělý případ splňující zmíněná kritéria, odpovídající i našemu pacientovi, s důrazem především na histologii dokumentující transformaci epitelu s přechodnou zónou až po invazivní spinocelulární karcinom v jedné patologické jednotce s dlouhodobým sledováním bez diagnostiky primárního nádoru.
Keywords: nádory neznámé primární lokalizace; metastázy nádorů; branchiom; diferenciální diagnóza; Carcinoma, Squamous Cell; Cysts; primární branchiogenní karcinom; Neoplasms, Unknown Primary; nádory hlavy a krku; lidé; Branchioma; cysty; Aged, 80 and over; Diagnosis, Differential; Head and Neck Neoplasms; progrese nemoci; Male; spinocelulární karcinom; Disease Progression; laterální krční cysta; diagnostická kritéria; senioři nad 80 let; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Humans